Jimi Fender Johnson / Buddy Tegenbosch
De Jonge Jury bestaat 25 jaar! En Buddy Tegenbosch is daar al best wat jaren bij: zo was Pokerface een van de Kerntitels van de Jonge Jury 2014, Livestream in 2018, Match won de Prijs van de Jonge Jury 2020 en Jimi Fender Johnson heeft dit jaar de Prijs van de Jonge Jury gewonnen! En was ook nog eens genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren. Aangezien Pokerface (een jaar of tien geleden) het laatste boek was dat ik van Buddy Tegenbosch las, werd het hiermee echt weer eens tijd.
Na het repeteren met zijn band, ziet de zestienjarige Jimi, als ze aan de bar nog even wat drinken, een mysterieuze vrouw. Niemand lijkt haar op te merken, maar ze lijkt nogal de aandacht te willen trekken van Jimi. Zodra hij met haar probeert te praten, lijkt ze hem juist weg te willen sturen en mompelt dingen als: ‘Je bent zo jong’ en ‘Het is een vergissing.’ Ze wil weten welke dag en vooral welk jaar het is. Jimi is geïntrigeerd.
De vrouw is ergens geweest, via de ladder die tegen de muur in het poetshok staat. Wat ze erover loslaat is dat ze spijt heeft dat ze is gegaan, dat je via de ladder op een andere plek en in een andere tijd uitkomt, dat je een opdracht hebt maar zelf moet uitpuzzelen wat die is, dat je geen grote dingen mag veranderen, dat je maar een keer per jaar kan terugkeren en dat ze Jimi niet wil laten gaan: ‘Jij gaat niet. Jij bent veel te jong. Jij kunt nog niet genoeg verloren hebben.’
Jimi heeft echter de nodige verliezen en moeilijkheden in het leven gehad, en hij is ook vastberaden om te gaan. Nadat de vrouw hem nog, met tegenzin, de belangrijkste dingen op het hart heeft gedrukt, beklimt Jimi de ladder. Hij komt uit in New York 2001, een dag voor 9/11.
Hoewel hij niets groots mag veranderen, probeert hij van alles te verzinnen om mensen te waarschuwen voor wat er gaat komen. Toch wordt duidelijk dat hij niet veel kan doen. Zijn opdracht is wat anders, en aanwijzingen komen in de vorm van muzieknummers en vooral de teksten daarvan.
Als hij moederziel alleen, zonder geld, eten of slaapplek een paniekaanval krijgt, ontfermt een lieve jongen, Mateo, zich over hem. En nog een hele leuke jongen ook. Jimi valt als een blok voor Mateo. Hiermee wordt alles wat draaglijker en minder eenzaam. Maar kan hij Mateo de waarheid vertellen? Of hoort Mateo bij de opdracht? En wat ís de opdracht nou eigenlijk?
De opdracht lijkt toch op de een of andere manier met Mateo te maken hebben, én met de aanslagen die gepleegd gaan worden. Wat maakt dat Jimi en Mateo uiteindelijk in een van de WTC-torens zijn tijdens aanslagen. Het boek verveelde al absoluut geen moment, maar vanaf het moment dat Jimi besluit dat ze naar binnen moeten is het bloedstollend spannend en indringend beschreven. Probeer dan maar eens het boek weg te leggen.
Jimi is een intelligente, innemende, lieve jongen. Hij heeft een hoop meegemaakt, en je gunt hem het beste. Wat de spanning des te meer versterkt. De meeste liedjes die langskwamen kende ik en in mijn hoofd hoorde ik ze tijdens het lezen. Degene ik niet (goed) kende, heb ik er tijdens het lezen bij aangezet op Spotify. Achterin het boek zit een playlist, voor wie de hele lijst wil kzien. Wat een lekker spannende en meeslepende winnaar van de Jonge Jury! Aangeboden als D-boek (vanaf ca. 15 jaar). Ikzelf zou het vanaf 14 jaar geven. Maakt dat uit? Ja, dat kan qua plaatsing in een bibliotheek zo een verdieping schelen.
Volgend jaar staat de Jonge Jury in het teken van het 25-jarig jubileum. Er zal dan, als ik het goed begrijp, geen stemronde zijn. Wel zijn er 100 leestips uit de 25 Jonge Jury jaren: de 100 van de Jonge Jury, met daarbij gratis lesbrieven. Ik hoop dat de titels op de lijst die niet meer verkrijgbaar zijn, en inmiddels wegens slijtage uit de bibliotheekcollecties verdwenen zijn, opnieuw zullen worden uitgegeven. Ik word alvast heel blij van de lijst. En alle vier bovengenoemde titels van Buddy Tegenbosch staan er ook op.
Geef een reactie