Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Month: februari 2018 (Pagina 1 van 2)

Lampje

Lampje / Annet Schaap

Over Lampje heb ik alleen maar zeer positieve recensies gelezen. Collega’s en vriendinnen die me vroegen of ik Lampje al had gelezen, stonden daar gelukzalig bij te glimlachen. Je zou bijna denken dat het boek nu wel een beetje moest gaan tegenvallen, maar dat was zeker niet het geval.

Lees verder

De grot

De grot / Rob Hodgson ; vertaling [uit het Engels]: Denise Bos

In de grot zit een klein diertje dat er maar niet uit wil komen. Buiten de grot zit een gemeen uitziende wolf met overduidelijk snode plannen, die er alles aan doet om klein diertje naar buiten te lokken. Klein diertje lijkt er niet in te trappen en op een gegeven moment roept Wolf zelfs per ongeluk dat hij enorme honger heeft, maar uiteindelijk weet de wolf het kleine diertje met een bespikkelde donut naar buiten te lokken (het kleine diertje had inmiddels ook wat honger gekregen nadat de bliksem in wolf was geslagen en het daardoor naar gebakken wolf was gaan ruiken). Met wat gewrik en gedraai weet het kleine diertje uit de grot te komen en blijkt ….. een grote beer te zijn! Van schrik vlucht de gemene wolf de grot in, waarna de rollen volledig omgedraaid zijn en beer probeert de wolf uit de grot te lokken. Erg grappig prentenboek met verrassend einde.

De stad van Ingela

De stad van Ingela / illustrator Ingela P. Arrhenius ; vertaling [uit het Frans]: J.H. Gever

Kijkboek in ouderwetse stijl (of retro of vintage of jaren ’50/’60-stijl, dat klink wellicht positiever) over het leven in de stad en allerlei zaken die je in veel steden tegenkomt. Van plekken om te bezoeken, tot vervoersmiddelen en verfraaiingen. Hoewel de illustrator Zweeds is, is het boek duidelijk Frans (met Jeu de boules en stokbroden) en specifieker: Parijs (ergens op de achtergrond de Eiffeltoren). Het boek is groot en de illustraties mooi en kleurrijk. Er valt een hoop te bekijken en te benoemen. Bij het voorlezen/bekijken in de bibliotheek (Hilversum) heb ik er van gemaakt: ‘Wat vind je allemaal in Hilversum?’, waarbij ik de enige was die niet in Hilversum woont, dus de kinderen moesten mij wel helpen. Dat deden ze vol enthousiasme, hier en daar waren ze het niet met elkaar eens en ook ouders deden mee en lieten van zich horen. Toen aan het eind van het boek een kind riep dat het boek saai was, vond ik dat dan ook niet helemaal geloofwaardig. Een bibliotheek stond er niet in, al dachten sommige kinderen van wel: ‘Is er een boekhandel in Hilversum?’. Antwoord: ‘Ja, daar zijn we nu.’

Aan de Maliebaan : NSB, kerk en verzet op een strekkende kilometer

Aan de Maliebaan : NSB, kerk en verzet op een strekkende kilometer / Ad van Liempt

De Maliebaan is een bijzonder mooie laan in Utrecht, met grote statige huizen. In de Tweede Wereldoorlog werden vele panden kantoorpanden van de Duitse bezetters, NSB, SS en meer van die ellende. Dit is vrij bekend. Dat er verzet en tegenstand werd geboden vanuit andere panden op diezelfde Maliebaan is minder bekend. Zo zat er verzetsstrijder/spil in het verzet ‘Max’ (die eigenlijk buurvrouw Marie-Anne Tellegen was), aartsbisschop Jan de Jong, de studentenverzetsgroep Albrecht en de verzetskrant Vrij Nederland werd er gestencild. Te bizar voor woorden dat dat allemaal op diezelfde korte laan bij elkaar zat. Maar het was echt zo en Ad van Liempt heeft het zeer gedetailleerd beschreven. Een ontzettend interessant boek dat een inkijk geeft in vele panden aan de Maliebaan en wat zich daar afspeelde in oorlogstijd. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, in de Tweede Wereldoorlog en/of in Utrecht.

Het jongetje en de wereld

Het jongetje en de wereld / Sylvie Neeman ; Ingrid Godon ; vertaald [uit het Frans] door Marijke Arijs

Hartverwarmend verhaal over een jongetje dat geboren wordt en warm welkom wordt geheten door degenen die al op hem wachtten. Grappig genoeg is dit mooie verhaal voor de kinderen aan wie je het voorleest een sprookjesachtig verhaal over een jongetje dat in een sneeuwbol woont en op een dag, nieuwsgierig, besluit de bol te verlaten en de wereld te verkennen. Die lijkt in eerste instantie koud. En waar hij vandaan kwam was het nooit koud. Een beetje eng is het ook. En voor het eerst heeft hij honger, wat hij in zijn oude omgeving ook nooit heeft ervaren. Hij ziet wel allerlei dieren en interessante dingen. Maar mist zijn oude plekje toch wel erg. Gelukkig wordt hij doorverwezen naar het huis waar de anderen al op hem wachten en wordt hij daar met open armen ontvangen (op de illustratie zie je alleen vele armen die hem omhelzen). Hij besluit dat hij toch graag in deze nieuwe wereld wil blijven. De kinderen bij het voorlezen vonden het een mooi verhaal (al moest ik wel aan sommigen uitleggen wat een sneeuwbol is), ik zelf vond het fantastisch mooi. Een boek dat niet meteen opvalt en naar mijn verwachting ook niet zoveel uitgeleend zal worden, maar wat wellicht dankzij een prijs in het zonnetje zal worden gezet. Aanrader om te lenen, en zeker een aanrader om te geven als cadeau voor aanstaande of verse ouders.

« Oudere berichten

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑