Alleen op de wereld / Hector Malot ; bewerking [en vertaald uit het Frans] Tiny Fisscher ; met illustraties van Charlotte Dematons

De bekende klassieker van Hector Malot, in een nieuw jasje, zowel qua illustraties als qua tekst. Ik had er een andere (oudere) vertaling bij kunnen pakken om het zo goed mogelijk te vergelijken, maar daar had ik geen zin in: ik wilde gewoon een mooi boek lezen. Van tevoren had ik wel hele positieve recensies gelezen over de tekst die minder langdradig, frisser en meer van deze tijd zou zijn. Net las ik een minder positieve recensie: de ik-vorm die een hij-vorm is geworden, andere manier van omschrijven hoe ellendig Remi zich voelt en de illustraties zouden een afstand scheppen.

Ik ga vrolijk met de positieve geluiden mee: wat een prachtige uitgave om te zien, met linnen band en leeslint, en vooral heel mooi geillustreerd door Charlotte Dematons (met name de illustraties die een of twee hele bladzijdes besloegen). Omdat ik nooit een andere versie van Alleen op de wereld heb gelezen, kan ik niet zeggen of deze versie erg heeft ingeleverd op het huilen. Wel kan ik zeggen dat ik geen traan om het boek heb gelaten, maar er wel heel erg van heb genoten. Goed leesbare tekst en daarom zowel geschikt om voor te lezen, als om zelf te lezen. Achterin het boek staat nog een aanvullende tekst van Tiny Fisscher ‘over Hector Malot en dit boek’, wat ik een hele interessante aanvulling vind. Hierin kun je lezen dat aanvankelijk de opdracht was een verhaal te schrijven waardoor kinderen de topografie van Frankrijk beter zouden leren kennen, maar Malot zelf vooral een spannend avonturenverhaal wilde maken. Hieruit concludeer ik dat het dus helemaal niet geeft dat ik me, zonder te huilen, heb laten meeslepen in de avonturen van Remi. In topografie ben ik niet zo’n ster, maar de oud-ogende geillustreerde kaarten van Frankrijk met de route van Remi, voorin en achterin het boek, heb ik gedurende het lezen meermaals bekeken. Het mooie verhaal zal me bijblijven, de topografie is in mijn geval nog afwachten.